هفتمین همایش مرجعیت علمی با تاکید بر «ادغام آموزش علوم پزشکی در نظام سلامت؛ دستاورد پرافتخار و تجلی مرجعیت علمی نظام جمهوری اسلامی ایران» ۱۱ بهمن ماه 1401 برگزار شد.

هفتمین همایش مرجعیت علمی با تاکید بر «ادغام آموزش علوم پزشکی در نظام سلامت؛ دستاورد پرافتخار و تجلی مرجعیت علمی نظام جمهوری اسلامی ایران»

به گزارش مهرنیوز، دکتر ابوالفضل باقری فرد در نشست خبری هفتمین همایش مرجعیت علمی در محل وزارت بهداشت در جمع خبرنگاران با بیان دستاوردهای نظام آموزش علوم پزشکی گفت: ادغام آموزش علوم پزشکی در نظام سلامت در سال ۱۳۶۷ رخ داد و آموزش از وزارت علوم منفک و به وزارت بهداری آن زمان اضافه شد. از آن زمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شکل گرفت.

وی خاطرنشان کرد: کمتر کشوری در دنیا از این مدل استفاده می کند و کشور ما توانسته در این حوزه به دستاوردهای قابل توجهی برسد. ضمن اینکه ادغام آموزش علوم پزشکی در نظام سلامت در اسناد بالادستی از جمله سیاست های نظام سلامت ابلاغی مقام معظم رهبری هم مورد تاکید قرار گرفته است.


ارائه دستاوردهای «ادغام آموزش علوم پزشکی در نظام سلامت»

معاون وزیر بهداشت با اشاره به دستاوردهای ادغام آموزش علوم پزشکی در نظام سلامت گفت: مهمترین دستاورد این ادغام این است که فراگیران هم دانایی و هم توانایی را کسب می کنند. در برخی از رشته ها دانایی کسب می شود اما چون مهارت ندارند توانایی شغل متناسب با آن را ندارند. اما در آموزش پزشکی همزمان که افراد تحصیل می کنند مهارت هم کسب می کنند.

وی ارتقاء کمّی نیروی انسانی حوزه سلامت را یکی دیگر از دستاوردهای مهم ادغام آموزش علوم پزشکی در نظام سلامت برشمرد و گفت: ما پیش از انقلاب و تا چند سال پس از انقلاب در تامین کادر سلامت با مشکل مواجه بودیم و پزشکان هندی و پاکستانی در کشور حضور داشتند، بعضا لیسانس پزشکی داشتند و برای ارتباط با بیماران زبان نمی دانستند.

باقری فرد یادآور شد: اکنون ۲۵۰ هزار دانشجوی رشته های علوم پزشکی در حال تحصیل هستند، ۲۱ هزار عضو هیات علمی که نیمی از آنها خانم ها هستند در دانشگاه های علوم پزشکی مشغول به کار هستند. تعداد ۶۶ هزار دانشجوی پزشکی، ۱۵ هزار دانشجوی دندانپزشکی و بیش از ۱۲ هزار دانشجوی داروسازی در کشور داریم. ۸۰۰ مرکز تحقیقاتی وابسته به علوم پزشکی در حال فعالیت هستند.

وی اظهار داشت: ۱۵۰ رشته تخصصی، فوق تخصصی و فلوشیپ در گروه بالینی داریم و به این ترتیب هیچ رشته بالینی در دنیا وجود ندارد که در کشور تربیت دانشجو در آن صورت نگیرد و نیازی به آموزش در خارج از کشور نداریم.

معاون آموزشی وزارت بهداشت اضافه کرد: دستاورد دیگر ادغام آموزش علوم پزشکی در نظام سلامت ارتقاء کیفی آموزش و سلامت است. فدراسیون جهانی آموزش پزشکی WFME مدرک پزشکی عمومی ایران را به مدت ۱۰ سال تایید کرده است. ضمن اینکه اعتبارسنجی آن را برعهده وزارت بهداشت گذاشته است. به این ترتیب مدرک فارغ التحصیلان پزشکی عمومی مورد تایید در همه دنیا است.

وی اظهار داشت: البته در زمینه آموزش علوم پزشکی مشکلاتی هم داریم که این موضوع نشان از عدم توانایی در توزیع مناسب نیروی انسانی است. مقرر شده است که با هدف ماندگاری بیشتر نیروی های انسانی در مناطق کم برخوردار برنامه بومی سازی را اجرا می کنیم. از این رو وزارت بهداشت بر روی بومی گزینی در رشته های عمومی، تخصصی و فوق تخصصی تمرکز کرده است تا کمبودها را جبران کند.

باقری فرد، ارتقاء شاخص های سلامت در تمام شاخص های معتبر جهانی را از دیگر دستاوردهای ادغام آموزش علوم پزشکی در نظام سلامت برشمرد و گفت: جمهوری اسلامی ایران با فاصله زیاد از دیگر کشورها در شاخص ها سلامت جلوتر است.

وی تاکید کرد: سرآمدی به تنهایی کافی نیست و باید به مرجعیت علمی دست پیدا کنیم و این مرجعیت علمی در حوزه آموزش با ادغام آموزش علوم پزشکی در نظام سلامت بدست آمده است.

وزرای سابق بهداشت درباره اهمیت «ادغام آموزش علوم پزشکی در نظام سلامت» صحبت می کنند

در همین زمینه دکتر غلامرضا حسن زاده رئیس انجمن آموزش علوم پزشکی درباره هفتمین همایش مرجعیت علمی خاطرنشان کرد: این همایش با تاکید بر «ادغام آموزش علوم پزشکی در نظام سلامت؛ دستاورد پرافتخار و تجلی مرجعیت علمی نظام جمهوری اسلامی ایران» و همراهی فرهنگستان علوم پزشکی ۱۱ بهمن ماه برگزار می شود.

وی گفت: انجمن آموزش علوم پزشکی از سال ۱۳۹۰ تاکنون همایش های پی درپی را برای موضوع مرجعیت علمی برگزار کرده است. یکی از دستاوردهای نظام جمهوری اسلامی ایران در بحث ادغام آموزش علوم پزشکی در نظام سلامت این است که در بسیاری از کشورها از این مدل به عنوان الگو استفاده می کنند.

حسن زاده اظهار داشت: یکی راه های رسیدن به مرجعیت علمی به کار گیری علم نافع است. از همین رو عرصه آموزش دانشجوی علوم پزشکی همان عرصه ارائه خدمات است و به نوعی علم نافع را اجرا کرده است.

رئیس انجمن آموزش علوم پزشکی با اشاره به برنامه هفتمین همایش مرجعیت علمی یادآور شد: در پنل اول این همایش وزرای سابق بهداشت با همراهی رئیس فرهنگستان علوم پزشکی گردهم می آیند و درباره اهمیت «ادغام آموزش علوم پزشکی در نظام سلامت» صحبت می کنند.

وی افزود: در پنل دوم مسئولان وزارت بهداشت و مدیران آن درباره روش های بهبود ادغام آموزش علوم پزشکی در نظام سلامت سخن می گویند. در پنل سوم تجربیات دانشگاه های علوم پزشکی و در پنل چهارم شواهد تولید شده در دانشگاه های علوم پزشکی مورد بررسی قرار می گیرد.

در ادامه این نشست دکتر سلیمان احمدی دبیر علمی هفتمین همایش مرجعیت علمی با اشاره به اینکه ادغام آموزش علوم پزشکی در نظام سلامت یکی از دستاوردهای درون زاد نظام جمهوری اسلامی ایران است، خاطرنشان کرد: بعد از گذشت ۳۷ سال این دستاورد باید در عرصه بین المللی معرفی شود.

آموزش پزشکی مبتنی بر جامعه و آموزش پزشکی پاسخگوی نیازهای جامعه از جمله دستاوردهای ادغام است

وی افزود: کانسپت ذهنی و مفهومی در مسئله ادغام آموزش علوم پزشکی در نظام سلامت دو موضوع آموزش پزشکی مبتنی بر جامعه و آموزش پزشکی پاسخگوی نیازهای جامعه است. درواقع برنامه آموزش پزشکی نیازهای جامعه را در نظر می گیرد و فراگیران را بر اساس نیاز جامعه آموزش می دهد. همچنین پاسخگویی دارد و در طراحی نظام سلامت نقش دارد.

احمدی اظهار داشت: فراگیران نظام آموزش علوم پزشکی تنها ۱۵ تا ۲۰ درصد فراگیران نظام آموزش عالی کشور هستند اما این فراگیران حدود ۵۰ درصد در پژوهش و فناوری سهم دارند. در واقع درست است که تجربه ادغام آموزش علوم پزشکی در نظام سلامت یکی تجربه درون زاد ملی است اما در برخی کشورها دانشگاه ها به این سمت در حال حرکت هستند.